Werking van hout

Werking van hout en kromtrekken van hout

Hoe zit dat nu precies met werking van hout? (Massief) hout leeft, dus ook al is ons hout goed gedroogd, het is en blijft een natuurproduct. Het blijft altijd enigszins gevoelig voor de luchtvochtigheid van de ruimte waar het meubel staat. Zolang deze rond de 60% schommelt, het liefst nog iets hoger, is er niet zoveel aan de hand. Mocht deze - bijvoorbeeld winterdag, wanneer je flink stookt, erg laag worden, dan onttrekt de lucht het vocht aan het hout, waardoor dit krimpt. Er is dan het risico op kromtrekken of scheuren van hout. Je kunt dit verminderen door te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat, bijvoorbeeld door de afzuigkap tijdens het koken uit te zetten, of de deur van de douche na gebruik open te zetten.

Scheuren van hout:

Als hout krimpt ontstaat er spanning.
Het hout krimpt rondom het hart van de stam.

Als de spanning te groot wordt zal het hout scheuren.

 

Kromtrekken van hout:

Naast het scheuren van hout zorgt deze spanning ook voor het kromtrekken van het hout. Deze spanning 'duwt' op de uit de stam gezaagde plank, waardoor deze krom wordt. De pijlen in de afbeeldingen geven aan in welke richting de plank zal kromtrekken. Dit is meestal 'om het hart'. Het hout dat wij gebruiken bestaat uit verlijmde panelen waarvan de lamellen om en om verlijmd zijn, waarbij het kromtrekken wordt tegengegaan.

Rustieke tafelpoten

Soms is dit effect juist de bedoeling, bij grove tafelpoten om een oud/rustiek effect te krijgen. Dan kan worden gekozen voor een poot uit één stuk rondom het hart van de stam, waardoor deze iets gaat scheuren. Dit maakt voor de stevigheid van de tafel niet uit.

Persoonlijk advies
Vragen? Bel 0541-530797 of mail ons op info@castorinterieur.nl